meer geluk en gezondheid

Empathie als sleutel tot succes

De menselijke relatie is een hoeksteen van de samenleving. Nochtans spenderen we veel tijd aan technische en rationele zaken, soms in de sfeer van ‘ieder voor zich’. Maar meer dan ooit zijn mensen eenzaam. En dat is niet wat we willen. Als we de ‘waan van de dag’ opzij zetten, dan willen veel mensen eigenlijk vooral gelukkig en gezond zijn.

Je kan ook op een rijkere manier je grote levensdoel vormgeven. In deze lezing bekijken we specifiek de mogelijkheden van empathie. Empathie is geen medelijden of altruïsme. Echte empathie is een win-win situatie. Het streeft naar het verminderen van het lijden van de medemens. En als geschenk voel je jezelf hierdoor ook béter.

Empathie zal dus ook leiden tot minder pijn, stress en depressie. En zelfs oorlog maakt minder kans. Het gaat dus ook over het durven kijken naar de ander die je angsten opwekt. En ontdekken dat de ander prima is, alleen jij zat opgesloten met je angst. Dit alles belicht ik vanuit de kennis rond het placebo-effect. En hoe de kracht van verwachtingen mee onze gezondheid bepalen. En die van de mensen rondom ons.

Innerlijke groei door empathie

Maar het is meer dan dat. Empathie helpt iedereen – jij én ik – groeien als persoon. Die innerlijke groei kan wijzen op een diepe motivatie van binnenuit om het leven beter vorm te geven. Dit hoeft niet zweverig te worden. Het rationele heeft hierin steeds zijn plaats. Ik documenteer daarom de lezing ook met wetenschappelijk materiaal. Idealiter combineren we empathie én ratio zodat een duurzaam en gezonde wereld ontstaat. Ik toon hoe je empathie kan gebruiken bij alledaagse uitdagingen, zoals iets waar je vast mee zit, of het scherper krijgen van wat je écht wil, of hoe je meer tevredenheid in je werk kan vinden.

doctor Frederik Feys

Frederik Feys

is onderzoeker, volgde studies geneeskunde, seksuologie, tandheelkunde, en is gecertifieerd Aurelis coach.

Andere lezingen

Plezier in seks. Kussend koppel man en vrouw

Plezier in seks

Is seks een recept tot geluk? Je kan er in ieder geval plezier, verbondenheid en soms troost in vinden. Al staan er enkele uitdagingen in de weg.

Lees meer »