Vapeurs en hormoontherapie

Vapeurs en hormoontherapie

Artsen schrijven hiervoor soms tibolon voor, een steroïde hormoon. Op de markt bekend onder de namen Sempreluna, Heria, Tibolinia, Livial en Heria. Op korte termijn zou deze hormoontherapie goed zijn voor menopauzale klachten, zoals ‘vapeurs’. In het goede Nederlands bekend als opvliegers. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Er is namelijk bezorgdheid dat de pillen leiden tot meer borstkanker, baarmoederkanker en beroerte. Een doos tibolon kost tussen de € 21 en € 62. Onze overheid betaalt het royaal terug. Terwijl het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie zegt dat de risico-batenverhouding negatief is. Hoe zit dat nu?

Gelukkig kan een uitgebreide Cochrane-studie uit 2016 ons helpen [1]. Stel, je hebt 1000 vrouwen rond of na de menopauze. En 670 dames klagen van vapeurs. Dan kan tibolon dit verminderen tot ergens tussen de 350 en 450. Let op: Het is niet zo dat je als je tibolon neemt, je geen vapeurs zal hebben dankzij tibolon. In werkelijkheid zal een voorschrift bij 3 tot 5 vrouwen, bij 1 vrouw ervan zorgen dat ze geen vapeurs meer heeft. Sorry voor deze saaie wiskunde, maar dat is wel essentieel. 2 tot 4 vrouwen zullen nog altijd opvliegers hebben ondanks tibolon.

Aantal vapeurs bij 1000 vrouwen die tibolone nemen of placebo.
Aantal vapeurs bij 1000 vrouwen die tibolon nemen of placebo.

Minder vapeurs maar meer nadelen?

En er zijn soms onaangename effecten, zoals doorbraakbloedingen. Bij elke 4 tot 8 vrouwen die tibolon nemen, zal er 1 vrouw deze onverwachte bloedingen hebben.

Aantal doorbraakbloedingen bij 1000 vrouwen die tibolone nemen of placebo.
Aantal doorbraakbloedingen bij 1000 vrouwen die tibolon nemen of placebo.

Voor vrouwen die geen borstkanker meemaakten, blijft het blijft onzeker of deze hormoontherapie hun kans op borstkanker zou vergroten. Maar vrouwen die eerder borstkanker hadden, hebben met tibolon 50% meer kans om opnieuw borstkanker te hebben. Niet bepaald om vrolijk van te worden.

De Cochrane studie vindt verder een signaal dat tibolon de kans op baarmoederkanker verdubbelt, maar helemaal zeker is dit niet. Vrouwen ouder dan 60 jaar, hebben met tibolon 74% meer kans op hart- of bloedvataandoeningen. Een positieve noot is dat pijnlijke seks of vaginale droogte 34% minder voorkwam door tibolon. Vaginale infecties kwamen dan weer 2,5 keer meer voor.

Conclusie

Het aantal vapeurs daalt wel degelijk dankzij tibolon. De prijs die je daarvoor betaalt is financieel klein. De samenleving betaalt namelijk bijna alles terug. Maar is dit terecht? Er zijn duidelijke nadelen. Er is de verhoogde kans op herval van borstkanker. Ook de bezorgdheid dat baarmoederkanker 2 keer vaker voorkomt. En vrouwen ouder dan 60 jaar hebben een hogere kans op een beroerte. Minder erg, maar toch vervelend is dat tibolon leidt tot meer doorbraakbloedingen en vaginale infecties. De risicobaten analyse is duidelijk negatief voor tibolon. Dat dit nog verkrijgbaar is in de apotheek begrijp ik niet. Hoe kijk jij hiernaar?

Neem deel aan de bespreking

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuw

Schade Hormoontherapie

Is hormoontherapie veilig?

Hormoontherapie tast de gezondheid van sommige vrouwen aan. Het risico blijft klein, maar het is duidelijk aanwezig. Het gaat om meer kans op hartinfarct, hartstilstand, beroerte, trombose, borstkanker en galblaasaandoeningen.

Lees meer »
Vroeg of laat starten met hormoontherapie

Timing van hormoontherapie

Degelijke studies vonden een schadelijk effect van hormoontherapie op vrouwen in de menopauze. Sommigen beweerden dat vroeg starten de schade zou kunnen omtoveren.

Lees meer »