Het Verbond Vlaamse Tandartsen (VVT) is een grote organisatie die in 1987 ontstond. Al 35 jaar zijn ze de nummer één in het opkomen voor de belangen van de Vlaamse tandartsen. Ze hebben vandaag 3.500 leden.
Het VVT onderhandelt met de overheid, ziekenfondsen en andere overlegstructuren. Ze bewaakt hierbij de kwaliteit van de mondzorg, organiseert permanente bijscholing, en regelt de erkenning van tandartsen.
Tandarts is een stresserend beroep. Omdat het naast technische expertise, ook people management vereist. Bijvoorbeeld: ‘Hoe ga je als tandarts om met een lastige patiënt ?’ Het VVT hoorde steeds meer signalen van tandartsen die kampen met burn-out, of lijden onder extreem veel stress.
Het bestaande cursusaanbod richt zich op micro-aspecten in de omgang met patiënten. Sommigen cursussen waren inhoudelijk niet sterk genoeg en overtuigden de tandartsen niet van hun nut.
Het VVT zat dus met het probleem dat er voor haar leden geen algemene, overkoepelende opleiding was die zorgde voor een betere werkervaring bij tandartsen.
Ik wist hoe ik boeiende lezingen van anderhalf uur kon geven. Nu kwam de uitdaging een hele dagopleiding te maken. Die ook alle aspecten van werktevredenheid zou belichten. Met impact voor de tandartsen-VVT leden en waar ze in de praktijk mee aan de slag kunnen. Het VVT vroeg veel interactie. En een dagcursus die inhoudelijk sterk staat. Vooral met veel structuur zodat het complexe verhaal van welzijn op het werk blijft kleven. Ook zou ik de cursus maximaal wetenschappelijk onderbouwen.
Samen met het VVT schetsten we de basisstructuur van de oplossing , die ik aanvulde met mijn expertise. Dit leidde tot een voorstel, dat na goedkeuring werd uitgewerkt met een peer review.
Het VVT gaf feedback op eerste versie van cursus.
Frederik was zelf tandarts en biedt dus geloofwaardige expertise in het optimaal welzijn voor zorg-professionals alsook hun patiënten.
Strategieën tot meer geluk en gezondheid